beveiliging

Taken van een beveiliger

Je hebt veel verschillende soorten beveiliging, maar toch zijn er een aan algemene dingen waar ze allemaal op moeten letten en/of moeten doen. Het werk van alle soorten beveiliging lijkt dan ook allemaal wel een beetje op dat van elkaar.  

Toezicht

De grootste bezigheid van een beveiliger is het waarnemen en in de gaten houden van een plek/situatie. Om een aantal voorbeelden te noemen doe je dit onder andere als evenementenbeveiliger op evenementen. Denk aan sportevenementen zoals voetbalwedstrijden, maar ook aan muziekevenementen zoals festivals of concerten. Bij objectbeveiliging houdt een beveiliger weer toezicht op belangrijk en vaak dure objecten. Denk hierbij aan gebouwen zoals kantoren, overheidsgebouwen of de woning van de een bekend persoon. Dus, toezichthouders zijn van groot belang. 

Signaleren

Gebeurt er tijdens het toezicht houden iets wat niet hoort? Dan is het de taak van een beveiliger om actie te ondernemen. Het ligt er per situatie aan wat er gebeurt moet worden. Een kleine ruzie behandel je heel anders dan een echt dreigement met wapen. Een beveiliger signaleert de juiste personen voor het werk. Bijvoorbeeld als er iemand flauw valt, wordt de EHBO gebeld of de beveiliger kan het wellicht ook zelf doen. Het ligt dus heel erg aan wat er precies aan de hand is. 

Controle

Een grote taak is ook het uitvoeren van controles. Op evenementen zijn controles bijvoorbeeld toegangscontroles. Dit doe je om onder andere te voorkomen dat de verkeerde personen of voorwerpen een evenement binnen komen bijvoorbeeld. Deze controles kun je uitvoeren door te fouilleren en tassen te controleren. Bij objectbeveiliging gaat het ook zo. Hier controleer je dat ongewenste personen een gebouw binnenkomen waar zij niet horen. Denk dan aan dieven. Ook controleer je het gebouw zelf of alle ramen gesloten zijn en er geen potentieel gevaarlijke situaties zijn die kunnen leiden tot brand.

Gastheer/vrouw

Je zou het misschien niet denken, maar de rol vervullen van gastheer of vrouw is ook een grote taak van een beveiliger. Je bent namelijk goed zichtbaar en mensen te woord staan, kan vaak voorkomen. Om nog een voorbeeld te noemen, stel iemand is de weg kwijt, dan kun jij hoogstwaarschijnlijk wel helpen. Het in gesprek gaan met bezoekers zorgt er ook voor dat de mensen zich sneller veilig voelen op een plek. Het straalt namelijk een gevoel van echte gastvrijheid uit. Mocht er een probleem zijn, wordt er ook sneller op ze afgestapt. Want het voelt wat meer vertrouwd. 

Het is wel duidelijk dat het werk van een beveiliger dus niet makkelijk is. Het is vooral erg belangrijk en het is goed dat ze er zijn. Zoals gezegd zijn dit wat algemene taken en per soort beveiliging kan het nog verschillen wat er meer of minder gedaan moet worden. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *