zilver

Zilver verkopen: waar let je op?

Als je een inboedel erft zitten daar vaak waardevolle spullen bij. Naast voorwerpen die emotionele betekenis voor je hebben, kun je items tegenkomen die een behoorlijke waarde in geld hebben. Denk aan meubels van specifieke merken, schilderijen, oud speelgoed, postzegels en tafelzilver. Over het verkopen van zilverwaren lees je hier meer.

Je zilver verkopenTafelzilver gaat vaak over van generatie op generatie en is daarom meestal oud en kostbaar. Is de set nagenoeg compleet of zelfs helemaal intact? Dat verhoogt de waarde verder. Wil je dit zilver verkopen dan is het goed om vooraf alvast wat zaken uit te zoeken. Het gebeurt nogal eens dat een bestek set niet massief zilver maar verzilverd blijkt te zijn. Op laatstgenoemde bestek zit alleen een erg dun laagje echt zilver en daardoor is de waarde veel lager dan bij volledig zilveren bestek. Hoe kom je erachter of jouw bestek set verzilverd of van massief zilver is?

Massief zilver


Bestek van massief zilver is erg vaak voorzien van officiële zilverkeuren. Deze keurmerken geven het gehalte zilver weer. Het is niet zo dat alle zilverwaren gemerkt zijn. Komt het zilver uit een ander land? Dan kan een keurmerk bijvoorbeeld ontbreken. Bovendien kan slijtage ervoor zorgen dat een keurmerk verdwenen is. Het ontbreken van een keurmerk betekent daarom ook niet dat het geen echt zilver kan zijn. Een andere manier waarop verzilverd bestek van massief tafelzilver te onderscheiden is, is door de hardheid van het materiaal. Verzilverd bestek is veel minder buigzaam dan massief tafelzilver.

Weeg het zilver


Waar het bij goud verkopen goed is vooraf te weten om hoeveel karaat goud het gaat, geldt dat voor zilver het gehalte zilver van belang is voor de waarde. Heb je een keurmerk of becijfering die het gehalte zilver aangeeft gevonden? Dan vertelt je veel over de waarde. Hoe hoger het gehalte, hoe waardevoller de zilverwaren. Naast het gehalte is het gewicht van belang. Voordat je zilver laat taxeren is het daarom altijd verstand ook zelf het zilver te wegen. Doe dit per gehalte zilver, zodat je de waarde zo specifiek mogelijk kunt berekenen.

Bereken de waarde van je zilver


Heb je met behulp van merken in het zilver het gehalte kunnen bepalen en weet je het gewicht? Dan kun je een indicatiewaarde van de zilverwaren gaan berekenen. Raadpleeg daarvoor de actuele zilverprijzen. Omdat het hier geen vaste prijs betreft, zal de inkoopprijs per moment verschillen. Het zilver daadwerkelijk verkopen kan via een gespecialiseerde inkoper. Betrouwbare inkopers zijn naast deskundig ook transparant over hun werkwijze en over hun inkoopprijzen.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *