dekbed

Dekbedovertrek kiezen: voor welk materiaal ga jij?

Je bent toe aan een nieuw dekbedovertrek. Aan aanbod geen gebrek. Vaak zijn er online ook leuke aanbiedingen voor beddengoed te vinden. Maar wat onderscheidt het ene dekbedovertrek nu van het andere? Los van de print zit het merkbare verschil in de materiaalsoort. Ieder materiaal heeft eigen kwaliteiten en minpunten.

KatoenVan dit materiaal zijn veruit de meeste dekbedovertrekken gemaakt. Het heeft dan ook veel kwaliteiten. Zo is het een sterk, duurzaam en natuurlijk materiaal. Het is wasbaar op hoge temperaturen en wanneer je het nat ophangt te drogen, vrijwel strijkvrij. Daarbij voelt dit materiaal zacht aan op de huid en ademt het goed. Bovendien is een dekbedovertrek van dit materiaal geschikt voor verschillende seizoenen. Ook om de prijs hoef je het kopen van een katoenen dekbedovertrek vaak niet te laten. Nadeel? Als dit materiaal niet afgewerkt is met een soft finish kan katoen een beetje stug aanvoelen.

Microvezel


Deze stof is vaak een combinatie van polyamide en polyester. Daarmee is microvezel een kunstmatig gefabriceerde stof. Het materiaal is net als katoen wasbaar op hoge temperaturen, sterk en zacht. Microvezel is een soepel vallende stof en daardoor kreukherstellend en strijkvrij. Kies je voor een microvezel dekbedovertrek dan kies je dus voor beddengoed dat makkelijk in onderhoud is. Daarbij zijn overtrekken van dit materiaal vaak voordelig geprijsd. Nadelen zijn dat de stof niet ademt en dit materiaal na vaak wassen kan gaan pluizen.

Katoen satijn


Een dekbedovertrek van katoen satijn bestaat uit katoen, maar door een specifieke weeftechniek onderscheidt katoen satijn zich wel echt van gewoon katoen. Dat zit in de binding, waarbij de draden nog dichter op elkaar geweven worden. Hierdoor ontstaat een materiaal van zeer hoge kwaliteit en een stof met een licht glanzende, luxe uitstraling. Katoen satijn is een zeer soepele, goed ademende stof en daarbij heel zacht. Doordat de vervaardiging van deze stof productie intensief is, ligt de prijs van dit materiaal wel hoger. Daarvoor heb je dan wel een luxe dekbedovertrek strijkvrij met een heel mooie uitstraling.

Flanel


Ook flanel wordt veel gebruikt voor het maken van dekbedovertrekken. Flanel past zich snel aan de lichaamstemperatuur aan en houdt warmte goed vast. Daarom zijn flanellen dekbedovertrekken vooral in trek tijdens de koudere maanden van het jaar. Nadeel is dan ook meteen dat een dekbedovertrek van dit materiaal tijdens de zomermaanden waarschijnlijk in de linnenkast blijft liggen. Ook voor mensen die het snel warm hebben zal dit materiaal niet de beste keuze zijn voor een dekbedovertrek.

Andere materialen


Naast bovenstaande gangbare materialen zijn er tal van andere stoffen waarmee dekbedovertrekken gemaakt worden. Waar je uiteindelijk voor kiest zal afhangen van verschillende factoren zoals prijs, uitstraling en bijvoorbeeld het onderhoudsgemak. Hecht je daarnaast veel waarde aan een duurzaam productieproces en het gebruik van gecertificeerd biologisch katoen, bekijk dan bijvoorbeeld eens de dekbedovertrekken van Cotton Suite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *