werkkleding

Wie de schoen past

Tegenwoordig is het gewoon dat een vakman naast het hebben van het juiste gereedschap, tevens ook over goed passende kleding met uitstraling beschikt. Toch was er een omwenteling nodig, in gang gezet door één man, die zich opwond over de kwaliteit van de werkkleding. Hij zag om zich heen hoe het gereedschap en de machines waarmee gewerkt werd, veranderden, terwijl de kleding achterbleef bij deze ontwikkelingen.

Dit was de motivatie die een Zweedse werkman van Finse komaf, genaamd Matti Viio, dreef om een eigen atelier te gaan beginnen. Hij was elektricien van beroep, maar besloot om kleren te gaan ontwerpen. Hij deed dit in beginsel als protest tegen de gevestigde orde, maar tevens wilde hij laten zien dat ambachtslieden respect verdienden. 

Uit frustratie geboren

Het idee kwam voort uit frustratie, maar leidde uiteindelijk tot inspiratie. Niet alleen voor hemzelf. Mede door de teleurstelling van het gebrek aan respect, heeft menigeen te danken dat de werkkleding is gemoderniseerd. En dat door een man die eigenlijk geen ontwerper was.

In 1972 waagde hij de stap en ging een lening aan, waarmee hij zijn zelfontworpen fabriek liet bouwen. Er was kennelijk in die tijd al een grote vraag naar innovatieve werkkleding en zo werd in 1975 het bedrijf Snickers Original, nu Snickers workwear geheten, geboren. Dit is een verwijzing naar het Zweedse woord snickare dat timmerman betekent. 

Zo wist één man op het gebied van werkkleding een revolutie te ontketenen, zonder dat hij hierop uit was geweest. Eigenlijk is het meer het verhaal van een man die zijn principes vormgaf in een bedrijf. Zo worden alle producten uitermate getest voordat ze op de markt verschijnen. Dit komt voort uit de houding van de grondlegger.

Inspirerend

Bovendien inspireerde hij anderen. In zijn eigen land werd in 1997 het bedrijf Dunderdon opgericht door de timmerman Per-Ivan Hagberg, die zichzelf als missie had gesteld om superieure werkkleding te koppelen aan eersteklas ontwerpen. De ontwikkelingen op werkkledinggebied zijn sindsdien onomkeerbaar. 

 In 2006 wordt de Hultafors Group opgericht; waarin Hultafors, een bedrijf dat zich oorspronkelijk bezighield met de productie van meetinstrumenten, verenigd werd met Snickers. Hierdoor werd de mogelijkheid voor Snickers vergroot en konden bijvoorbeeld de eerste Snickers schoenen ontstaan. 

In 2014 kwam het bedrijf ook door diverse overnames samen te vallen met Dunderdon. Zo werden twee frontmannen op het gebied van moderne werkkleding verenigd. Het is een bewijs dat een motivatie geboren uit onvrede tot succes kan leiden en anderen kan inspireren. Het is ook zeer opvallend dat de meest innovatieve ontwerpers van oorsprong handwerkslieden waren die zichzelf hebben geschoold tot ontwerper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *