koffie

De diverse smaak van koffie

In het jaar 1642 bezocht de Antwerpse koopman de stad Mokka in Yemen. Hij bracht een koffieplant mee naar de Lage Landen. De plant werd naar Java gebracht en daar ontstonden de eerste koffieplantages. Dit was de aanzet die ertoe geleid heeft dat we vandaag de dag in Nederland wereldwijd tot de top van koffiedrinkers behoren.  

Koffie is van oudsher een opwindende drank. De geur van vers gebrande koffie doet dan ook menigeen het water in de mond lopen. Maar hoe wordt koffie geproduceerd?

Van bloem tot bes

Om te beginnen heeft de koffieplant veel warmte en regen nodig. Eigenlijk is de koffieplant een boom die op de plantages wordt gesnoeid, zodat deze een struik wordt. Er is ongeveer drie jaar nodig om de struik tot volle wasdom te laten komen. 

In de zogenaamde regentijd groeit de struik en komt tot rust in de droge periode. In de struik groeien bloemen die zich na bevruchting tot een bes ontwikkelen. Dit duurt zo’n veertien weken. Na ongeveer vijf maanden is deze bes volgroeid. Daarna duurt het nog twee maanden voordat deze gerijpt is. De zaden van de bes zijn de koffiebonen.

Vervolgens worden de bessen geplukt. Dit kan op een droge of natte wijze, maar ook middels een combinatie van beide methodes. Het plukken van de bonen gebeurt op drie manieren. Zo kunnen  de bonen in één keer van een tak gerukt of geritst worden. Het kan ook met een machine die de bonen lostrilt. Het nadeel van deze methodes is dat de onrijpe bessen meekomen in de oogst, waardoor er gezeefd moet worden. Dan is er het handmatige plukken, waarbij enkel de rijpe bonen worden geplukt.

Van bes tot boon

Bij de droge methode worden de koffiebonen met de schil in de zon gelegd om te drogen. Hierdoor dringt de smaak, die zoet is, van de bes in de boon. De bonen moeten wel steeds omgekeerd worden. Dit duurt vier weken en daarna wordt de schil door de pelmachine verwijderd.

Bij de natte methode worden de bonen met schil in het water gepulpt en gefermenteerd. Onrijpe bessen komen bovendrijven en verwijderd. Hierna worden de bonen machinaal of in de zon gedroogd. De smaak is dan meer zuiver. Bij de semi-washed of natuurlijke pulp manier, wordt machinaal de bittere schil verwijderd en wordt de boon met de rest van de bes gedroogd. Hierdoor krijgt de boon een zuivere en zoete smaak.

De bereidingswijze van gerijpte bessen tot verse koffiebonen is voor een groot deel bepalend voor hoe je koffie ervaart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *