controller

Welke spelconsole is nou echt wat voor mij?

Gamen is zo populair tegenwoordig, maart soms is het net als voetbal of rockmuziek: je bent voor de ene club óf de andere. Je luistert naar the Beatles óf the Rolling Stones.

Maar uiteraard gaan wij in dit soort rivaliteiten helemaal niet mee. Want wanneer jij begint met gamen – of een spelcomputer voor jouw kroost wilt kopen, bijvoorbeeld – wil je het liefste een praktische keuze maken. Je gaat toch ook geen specifieke kleding dragen omdat iemand anders in jouw omgeving dat ook doet? Nee, jij kiest je eigen stijl wel uit! Hetzelfde geldt voor een auto of persoonlijke apparatuur zoals een smartphone. Wat wil jij hebben en welke eisen stel jij persoonlijk aan jouw aankoop?

Tegenwoordig kun je met behulp van een vergelijkingssite al behoorlijk wat verder komen voordat jij je portemonnee al getrokken hebt. Hiermee stel jij zelf paal en perk aan je beschikbare budget en andere wensen en eisen op het gebied van het product dat jij wilt hebben. Met alle opties die in het zoekvenster staan, vernauw je de zoekresultaten totdat jij het product van jouw keuze hebt gevonden, evenals de perfecte deal. Nu kun je tot verkoop overgaan.

Op eenzelfde manier bestel jij je nieuwe spelconsole. Toch kunnen we jou het een en ander vertellen over de verschillen en overeenkomsten tussen diverse apparaten, zodat je zelf een gerichte keuze mag maken.

Exclusieve titels

Er zijn zat spellen die op meerdere platformen worden uitgebracht. Denk aan hoog aangeschreven spellen als The Witcher III: Wild Hunt, Batman: Arkham Knight en Cyberpunk 2077. Ja, die eerste twee zijn op het moment van schrijven al wat ouder, dat weten we. Maar het zijn prachtige voorbeelden van games die zowel door Microsoft als door Sony worden aangeboden.

Echter, wanneer het gaat om exclusieve titels die door pers en publiek laaiend enthousiast worden ontvangen, dan zwaait de Sony PlayStation 4 – en inmiddels 5 – wel de scepter. Denk aan Detroit: Become Human, Horizon Zero Dawn, The Last of Us Part II en Marvel’s Spider-Man. Oké, die eerste twee zijn geport naar de pc, maar voor die daarna heb je, tot het verdriet van Xbox en pc-bezitters, echt een PlayStation console nodig. In de vete tussen fans van specifieke platforms is dit meestal hét argument van Sony-aanhangers. Niet geheel onterecht maar tegelijkertijd ook wel kleinzielig, natuurlijk.

Veelzijdigheid

Wat hierboven staat wil niet zeggen dat je Microsoft’s Xbox One links moet laten liggen. Inmiddels zijn we alweer toe aan de Xbox Series X, die op het moment van schrijven nog maar moeizaam verkrijgbaar is.

Hoe dan ook, ondanks populaire games als de Gears of War en Halo series en nieuwe titels Sea of Thieves en State of Decay 2 zijn in staat om van deze console een serieuze concurrent van de PlayStation maken, zeker wanneer de games die we net noemden zich blijven doorontwikkelen. Bovendien is de Xbox in handen van Microsoft en kun je zeker die laatste twee titels – en nog vele anderen – zowel op de pc als op de Xbox spelen. En daarvoor hoef je die maar één keer digitaal aan te schaffen. Sterker nog, wanneer jij het ene platform gebruikt en je broer/zus/vriend(in) op het andere, kunnen jullie alsnog samen spelen! Met xCloud, dat nu in ontwikkeling is, komt daar jouw mobiele telefoon of tablet nog eens bij. Dankzij een speciale clip sluit je hier je controller op aan en kun je via jouw favoriete smartdevice gamen.

Bovendien willen gamers niet alleen maar het nieuwste van het nieuwste. Ook oudere titels blijven populair, maar dan moet je weer gebruik maken van een console van een vorige generatie. Niet praktisch, dus. Echter, via de Xbox kun je een heleboel van jouw favoriete spellen gewoon op je huidige systeem blijven spelen. Dat was al zo bij de Xbox One, toen gamers in staat werden gesteld om te vermelden welke klassieke spellen ze graag beschikbaar wilden hebben op hun nieuwe console. Bij de aftrap van dit programma gingen de stemmen massaal op voor de oorspronkelijke en nog immer populaire Red Dead Redemption, die een grafisch verbeterde 4K versie kreeg. Vele andere geliefde titels volgden snel.

Familievriendelijk

Natuurlijk ga je bloederige games als Grand Theft Auto V – waar we in de nieuwe generatie alweer een versie van mogen verwachten – en Mortal Kombat 11 niet aan je kinderen blootstellen. Toch zijn er op alle platformen voldoende leuke titels te bedenken die ook voor hen geschikt zijn en garant staan voor uren speelplezier. Je hebt dan geen kind meer aan ze! Zeker de Nintendo Switch is hier een ster in. Denk aan de verschillende Super Mario Bros. games en natuurlijk Donkey Kong. Die zie je ook terug in het letterlijk razendpopulaire Mario Kart 8. De spellen uit de reeks van The Legend of Zelda vind je ook niet op andere platformen terug. Verder bieden de Switch en zijn voorganger, de Nintendo Wii, vele leuke party games met zich mee. En ze zijn ontzettend interactief, omdat je er flink bij moet bewegen.

We hebben wel een kleine kanttekening. De Joy-Cons, oftewel de controllers van de Nintendo Switch, zijn aan flink wat gebreken onderhevig. Die traden al op bij de eerste lichting uit 2017 en zijn nu een aantal jaren later nog steeds niet opgelost. Dat kan een reden zijn om voor een ander systeem te kiezen. En nee, we hebben niks tegen Nintendo – allerminst! – maar we willen dit maar gezegd hebben.

Wat spelen mijn vrienden?

En je familieleden, natuurlijk? Mensen met wie je graag games speelt, wil je wel digitaal kunnen blijven treffen. Een pc heeft dat probleem niet, maar Xbox spelers kunnen niet met gebruikers van een PlayStation online spelen, of andersom. Zelfs al spelen jullie hetzelfde spel! Dus wanneer jij je je met je vrienden via Red Dead Online in het uiteinde van het Wilde Westen willen wagen, dan zullen jullie een console van dezelfde fabrikant nodig hebben, om maar een voorbeeld te noemen. Fortnite, PlayerUnknown’s Battlegrounds en een handjevol andere spellen vormen hier een uitzondering op. Daarvan maakt het niet uit of je nu een PlayStation of een Xbox hebt, dus. Maar goed, wanneer online gamen jouw doel is, dan zul je dat een klein beetje op je omgeving moeten afstemmen.

Veel succes met kiezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *