dakpan

Dakpannen vervangen: daarom moet dat en zo werkt het

Heb jij een kapotte dakpan of is je dakpan beschadigd? Het vervangen van je dakpan is een klus die je eigenlijk niet al te lang kunt uitstellen. Je kunt namelijk vervelende gevolgen ondervinden van een kapotte dakpan. Zaak dus om daar iets aan te doen! In dit artikel lees je wat de verschillende redenen zijn waarom dakpannen vervangen moeten worden en hoe dat in zijn werk gaat.

Waarom moet je dakpannen vervangen?

 Meestal moeten dakpannen vervangen worden als er extreem slecht weer is geweest. Het heeft bijvoorbeeld erg hard gewaaid en daardoor kan het zijn dat er enkele dakpannen van een dak af zijn gewaaid. Het is dan belangrijk om die dakpannen te laten vervagen zodat het dak weer waterdicht wordt. Een andere reden waarom dakpannen vervangen moeten worden, is bijvoorbeeld dat de huidige dakpannen erg oud zijn. Vaak worden ze dan broos en is het dan zaak om na te denken over de vervanging ervan. Wanneer je kapotte dakpannen niet vervangt, loop je kans dat het dak van jouw woning kan instorten. Dat komt doordat het water dat via een kapotte dakpan naar binnen loopt, houtrot kan veroorzaken. Dat is iets dat je natuurlijk wilt voorkomen.

Uitstraling

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat mensen hun huis een nieuwe uitstraling willen geven en dit doen door hun dakpannen te vervangen. Dakpannen zijn natuurlijk een vrij groot onderdeel van de aanblik van een huis en daarom kan een andere kleur of soort dakpan het huis al heel anders doen lijken.

Hoe lang gaan dakpannen mee?

Het verschilt per soort dakpan hoe lang deze meegaat. Als je betonnen dakpannen op jouw dak hebt, moeten deze na ongeveer dertig jaar vervangen worden. Wanneer de dakpannen op jouw dak echter van klei zijn, hoeven deze minder vaak vervangen te worden. Dakpannen van klei gaan namelijk ongeveer vijftig tot honderd jaar mee. Ook dakpannen op een hellend dak moeten vaker vervangen worden dan dakpannen op een plat dak. Wanneer je een nieuwbouwwoning gekocht hebt, zul je daar echter minder snel mee te maken hebben. De duur van dakpannen is dus van meerdere factoren afhankelijk.

Hoe moet je dakpannen vervangen?

Tenzij je veel last hebt van hoogtevrees, is huidige dakpannen van een dak halen iets wat de meeste mensen prima kunnen doen.. Het opnieuw leggen van dakpannen is iets wat met veel zorgzaamheid en geduld moet gebeuren. Dat komt omdat een dak jaren moet meegaan en ook goed tegen zowel wind als water moet kunnen. Het vervangen van dakpannen moet daarom op een juiste manier gebeuren. Wanneer dit namelijk niet het geval is, heb je kans op lekkage. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de dakpannen zelf te vervangen, maar er zijn ook veel bedrijven die dit op een professionele manier voor je kunnen doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *