Wanneer moet je een schoorsteen laten reinigen?

Wanneer moet je een schoorsteen laten reinigen?

Heb je een open haard of houtkachel? Dan is het verstandig om de schoorsteen minstens eenmaal per jaar goed te reinigen. Hierdoor heb je minder kans op koolstofmonoxidevergiftiging of zelfs brand. Maar wat is eigenlijk het goede moment om hiermee aan de slag te gaan? Wij leggen je alle details uit, van het bepalen van het schoonmaakmoment tot het afsluiten van een schoorsteenvegen verzekering, zodat jij lekker kunt genieten van een gezellig haardvuur.

Goed voor het milieu én voor jezelf

Een schone schoorsteen is niet alleen veilig voor je eigen gezondheid omdat je hier koolmonoxidevergiftiging mee kunt voorkomen, maar schoorsteen vegen is ook een stuk beter voor het milieu. Dit komt doordat er via een schoon rookkanaal minder fijnstof en schadelijke roetdeeltjes vrij worden gelaten in de buitenlucht. Je bespaart er ook nog eens energie mee wanneer het rookkanaal optimaal functioneert, dus extra reden om te gaan vegen!

Het juiste moment om de schoorsteen te reinigen

Je maakt de schoorsteen minstens één keer per jaar schoon. Het beste moment om dit klusje uit te voeren is tijdens het voorjaar of in de zomer. In deze seizoenen kan de schoorsteen bijkomen omdat hij minder wordt gebruikt. Mocht je de schoorsteen ook in de zomer gebruiken, reinig hem dan tweemaal per jaar. Na een goede schoonmaakbeurt is het rookkanaal klaar voor de start van een nieuw stookseizoen.

Reiningsblok of veegset

Je kunt de schoorsteen op twee manieren reinigen: met een speciaal reinigingsblok, of met de hand met een veegset. Een reinigingsblok plaats je in de haard. Je laat het blok helemaal opbranden, waardoor er speciale stoffen vrijkomen die ervoor zorgen dat de roet en het vuil in het rookkanaal loskomen. Dit losse vuil verwijder je achteraf uit de haard.

Ook kun je een veegset gebruiken die bestaat uit een lange stok met borstel en een touw met kogel en borstel. Plak voordat je begint de opening van de haard goed af met krantenpapier om roet in jouw woning te voorkomen. Begin je beneden, schuur dan met de borstel de binnenkant van het rookkanaal schoon totdat je bovenaan bent aangekomen. Duw vervolgens de stok door de schoorsteen en maak daar alles schoon.

Schoonmaken vanaf het dak

Begin je op het dak, zorg er dan voor dat je een stevige ladder hebt die je veilig neer kunt zetten. Laat het touw met kogel stukje voor stukje in de schoorsteen zakken en schuur het roet onderweg naar beneden los. Je kunt daarna ook nog met de stok en borstel door de schoorsteen heen om alles extra schoon te vegen. Durf je het zelf niet aan, schakel dan een professionele schoorsteenveger in zodat je zeker bent van een veilig en schoon rookkanaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *