Laptop of desktop

Het is een overweging die veel mensen moeten maken als ze een computer gaan kopen: wordt het een laptop of een desktop. Aan beiden hangen voor- en nadelen, maar hoe de overweging valt is toch echt heel persoonlijk.

Voordehand liggend is dat een desktop veel minder mobiel is dan een laptop. Een laptop is makkelijk mee te nemen: je vouwt hem dicht en hij past makkelijk in een rugzak, of onder je arm. Bijvoorbeeld als je hem nodig hebt op je werk, of bij je studie, dan kan je hem snel openen en een tekstdocumentje aanmaken voor aantekeningen, of een opstel. Je hoeft niet meer te zuilen met grote stapels papier, aangezien je al je belangrijke documenten op je harde schijf, of zelfs in de cloud hebt opgeslagen. Hierdoor heb je alles overzichtelijk bij je en bij elkaar.

Nadeel is echter dat deze compactheid ten koste gaat van de prestaties van de computer. Bij een laptop samenstellen, moeten er kleinere onderdelen worden gebruikt, die minder krachtig zijn dan de grote onderdelen die in een kast kunnen worden geplaatst. Voor hetzelfde geld heb je een betere desktop dan dat je een laptop hebt. Je kan natuurlijk ook ervoor kiezen om een goede desktop te nemen en een hele goedkope laptop, die je echt alleen voor aantekeningen en dergelijke gebruikt. Zo kan je je zwaardere programma’s, zoals video games of grafische bewerking programma’s daarop runnen, terwijl je voor die draagbaarheid ook nog een goedkope laptop hebt. Echter is het de vraag of je dan goedkoper uit bent dan wanneer je gewoon een hele goede laptop koopt. Het antwoord op die vraag zal per persoon verschillen, afhankelijk van de eisen die je hebt aan je computer. Iemand die zoiezo al niks zwaars hoeft te doen en geen dure custom desktop nodig heeft, hoeft waarschijnlijk ook geen dure custom laptop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *