De PCR test heeft verschillende voordelen in vergelijking met een zelftest.

Je binnenkort laten testen op het coronavirus? Dit zijn de voordelen van een PCR test

Iedereen is inmiddels op de hoogte van hoe belangrijk het is om het coronavirus voor te blijven. De twee meest bekende manieren waarop we dat doen is door gebruik te maken van vaccins en het testen op het virus zelf. Als het op het testen voor het coronavirus aankomt, wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten tests, namelijk: de PCR test en de antigeentest. Er zit aardig wat verschil tussen deze twee testen, waarbij vermeld moet worden dat de PCR test als het meest betrouwbaar wordt gezien.

De betrouwbaarheid van een PCR test

Een PCR test is een afkorting voor polymerase kettingreactie. Dit is dan ook exact de reden waarom deze test zo nauwkeurig en betrouwbaar is. Wat er eigenlijk gebeurt is dat deze test deeltjes van de genetische opbouw van het virus pakt en vermenigvuldigd. Dit heeft als voordeel dat een PCR test over het algemeen redelijk betrouwbaar is. Zelfs als het coronavirus in mindere mate aanwezig is, is de test dus nog in staat om het op te sporen. Hierbij moet ook gezegd worden dat dit alleen geldt voor genetisch materiaal van het coronavirus. De PCR test zoals deze wordt afgenomen tijdens de pandemie doet dit niet voor bijvoorbeeld de normale griep of andere virussen.

De voordelen van de PCR test

Naast dat de PCR test door de polymerase kettingreactie dus erg betrouwbaar is, heeft het nog een ander voordeel. Veel landen gebruiken deze test namelijk als een extra soort veiligheidseis als het op reizen aankomt. Alleen met de resultaten van een negatieve PCR test kun je dus een land worden toegelaten. Dit is een voordeel, want zo voorkomen we de spreiding van het virus terwijl mensen tegelijkertijd verantwoord op reis kunnen. In vergelijking met de antigeentest duurt het wachten op de resultaten wel langer.

De PCR test of antigeentest

Een antigeentest geeft dus sneller resultaat in vergelijking met de PCR test. Dit is dan ook het type test dat als zelftest gebruikt wordt. De antigeentest spoort antigeen op, dat is een eiwit dat aan de buitenkant van het coronavirus zit. Hierbij geldt dat een positieve antigeentest over het algemeen betrouwbaar is, maar de kans groter is dat de test het virus over het hoofd kan zien in sommige situaties. Een negatieve antigeentest is dus minder betrouwbaar dan bij de PCR test het geval is.  Als je dus wilt gaan reizen is een PCR test vaak een beter idee. Check van tevoren tenslotte ook altijd wat er van je wordt verwacht in verband met actuele regels en de verspreiding van het virus. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *