Huis verkopen

Huis verkopen: hoe gaat dat in zijn werk?

Je wilt binnenkort verhuizen en je eigen huis te koop zetten. Tegenwoordig kun je jouw huis snel verkopen en moet je vaak ook wat haast zetten achter het bieden op een nieuwe woning, omdat de huizenmarkt nog altijd zeer gespannen is. Maar hoe verkoop je jouw eigen huis eigenlijk? Wij leggen je de verschillende stappen uit.

Makelaar ja of nee

Allereerst besluit je of je een verkoopmakelaar in wilt schakelen. Deze makelaar helpt je bij alle stappen die je moet zetten om je huis te verkopen. In ruil daarvoor betaal je de verkoopmakelaar een courtage, een percentage van de verkoopprijs van jouw huis. Het kan een verstandige keuze zijn om een verkoopmakelaar in te schakelen omdat deze een hoop werk uit je handen neemt. Vaak is het bedrag dat je betaalt de moeite meer dan waard. Ook kan de makelaar doorgaans een betere verkoopprijs regelen, waardoor de kosten zich automatisch terugverdienen.

Woningwaarde bepalen

Verkoop je liever zelf jouw huis? Dan begin je met het bepalen van de verkoopwaarde. Je kunt al een goed idee krijgen door online verschillende huizensites te checken. Op Funda kun je bijvoorbeeld zien wat de vraagprijs is voor vergelijkbare woningen in jouw buurt. In Het Kadaster vind je de WOZ-waarde van jouw huis zoals deze bepaalt is door de gemeente. Deze waarde wijkt regelmatig af van de actuele waarde omdat deze één keer per jaar wordt vastgesteld en tussendoor niet wordt bijgewerkt. Ook kun je jouw woning laten taxeren. Een taxateur berekent de waarde van het huis aan de hand van diverse factoren.

Huis online aanbieden

Je weet wat je voor jouw huis wilt krijgen en gaat deze officieel te koop zetten. Zonder makelaar kan je jouw huis niet plaatsen op bijvoorbeeld Funda, want alleen makelaars kunnen hier woningen op zetten. Een goede optie is het inschakelen van een internetmakelaar. Deze zetten jouw advertentie voor een vast bedrag op diverse huizensites waardoor je jouw huis snel kunt verkopen. Doorgaans moet je zelf de advertentie en foto’s aanleveren. Zorg voor een duidelijke en correcte omschrijving en professionele foto’s. Hiermee komt jouw woning goed uit de verf en krijg je snel aanmeldingen voor bezichtigingen binnen. Deel ook zeker jouw advertentie via social media om bij zoveel mogelijk mensen onder ogen te komen. Je weet maar nooit of er iemand is die je kent die op zoek is naar een woning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *