HSP

Hoe omgaan met een HSP’er?

Steeds meer mensen identificeren zichzelf als HSP’er, of hoogsensitief persoon. Hooggevoelige mensen hebben doorgaans een gevoeliger zenuwstelsel dan anderen, waardoor ze de wereld, sociale relaties en emoties op een andere manier ervaren. Hoogsensitiviteit is een andere manier van leven die zowel voordelen als nadelen biedt.

Als HSP’er is het daarom vaak een uitdaging om een ‘normaal’ leven te leiden. Ze zijn gevoeliger aan alle soorten prikkels, van visueel tot auditief, en worden in sociale situaties dan ook sneller moe. Aan de andere kant zijn ze vaak erg empathisch en creatief.

Hoe kan je nu omgaan met een HSP’er in jouw omgeving? Hieronder enkele handige tips!

Omgaan met een HSP’er: de beste tips!

>

Voor HSP’ers is het leven vaak een uitdaging, maar voor de mensen rondom hen vaak ook. Omgaan met een HSP’er vereist een andere vorm van communicatie en manier van denken. Enkele tips:

1. Geef ze tijd en ruimteZoals vermeld ondervinden hoogsensitieve personen sneller last van drukke gebeurtenissen/omgevingen en sociale situaties. Ze zijn snel overprikkeld en oververmoeid en hebben dan ook tijd en rust nodig om te recupereren. De mensen rondom een HSP kunnen daarbij helpen door die noden te respecteren!

2. Zie ze niet als abnormaalHoewel het lichaam en het zenuwstelsel van een HSP’er wel degelijk gevoeliger zijn, wil dat niet zeggen dat ze minder sterk of abnormaal zijn. Een HSP’er heeft gewoon andere zwaktes én sterktes, en dat maakt ze uniek. Het is belangrijk om deze mensen niet het gevoel te geven dat ze uit de boot vallen, maar evenwaardig zijn aan anderen.

3. Erken hun sterke kantenTen slotte is het van groot belang dat hun sterktes worden erkend. Creativiteit, empathie, goed kunnen luisteren, een grote verbeelding – het zijn slechts enkele van de eigenschappen waar HSP’ers vaak mee zijn gezegend. Help een HSP’er om de waarde daarvan in te zien!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *