sportvoeding

3 redenen waarom sportvoeding belangrijk is

Of je nou wel of niet sport; je eetpatroon heeft een grote invloed op hoe gezond je bent. Wanneer je echter wel sport, heeft je lichaam meer voedingsstoffen nodig. Dit betekent dat je meer calorieën zou moeten consumeren wanneer je sport. Hierbij is het voor sporters gebruikelijk om sportvoeding te consumeren. Wat dit precies inhoudt en wat het belang van sportvoeding is lees je in deze blog.

Wat is sportvoeding?

De naam zegt het al: sportvoeding is voeding gericht op sporters. Dat betekent dat sporters baat hebben bij het gebruik van sportvoeding. Enerzijds is dat simpelweg voeding als groente, fruit en vlees, anderzijds is het een supplement dat een sporter kan gebruiken. Beide zijn voor sporters belangrijk.

Waarom is sportvoeding belangrijk?

Dit zijn drie redenen waarom sportvoeding belangrijk is:

  • Het verbetert je prestaties
  • Het is belangrijk voor spieropbouw en spierherstel
  • Het zijn gezonde calorieën

De drie redenen worden hieronder toegelicht.

Sportvoeding verbetert je prestaties

Bepaalde sportvoeding zorgt ervoor dat je direct beter gaat presteren. Het beste voorbeeld hiervan is creatine: dit supplement geeft je kracht. Deze kracht kun je gebruiken om, als je bijvoorbeeld aan krachtsport doet, zwaarder te trainen. Ook voor duursporters kan dit geschikt zijn. Voor energie tijdens het sporten zijn cafeïne tabletten populair.

Sportvoeding is belangrijk voor spieropbouw en spierherstel

Voor zowel spieropbouw als spierherstel is het van belang dat je voldoende sportvoeding consumeert. Wanneer je doel spieropbouw is, is het van belang dat je voldoende eiwitten eet. Vleesproducten en eiwitshakes zijn dan goede bronnen. Voor spierherstel zijn BCAA’s (aminozuren) zeer geschikt. Deze zorgen ervoor dat onze spieren sneller herstellen, wat vooral belangrijk is als je regelmatig sport. In dat geval biedt sportvoeding dus het meeste resultaat.

Sportvoeding bevat gezonde calorieën

De calorieën in sportvoeding zijn gezonde calorieën (wanneer je voor de juiste sportvoeding kiest). Zo bevatten goede eiwitshakes voornamelijk eiwitten en weinig andere voedingsstoffen. Dit is een gezond supplement. Wat je doel ook is, het is belangrijk om gezonde calorieën te consumeren, aangezien gezonde voeding van belang is voor je lichaam.

Conclusie

Er zijn een aantal redenen die ervoor zorgen dat sportvoeding belangrijk is. Het verbetert je prestaties, het is belangrijk voor spieropbouw & spierherstel en het bevat gezonde calorieën. Als je niet sport, betekent het niet dat je geen sportvoeding kunt consumeren. Zo drinken ook niet-sporters eiwitshakes. Het eetpatroon van niet-sporters is ook niet altijd heel anders, alleen eten ze waarschijnlijk kleinere porties (aangezien sporters veel meer calorieën verbranden en dus ook meer calorieën nodig hebben. Voor sporters heeft sportvoeding wel meer effect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *