YouTube

Welke muziek mag er gebruikt worden voor een YouTube video?

Wanneer je een video maakt die je op YouTube wilt zetten is het natuurlijk leuk wanneer daar een lekker muziekje onder zit. Toch moet je hier goed mee oppassen want op muziek zitten auteursrechten en je mag deze dan ook niet zonder toestemming gebruiken. 

Er zijn mensen die denken dat zij de muziek wel mogen gebruiken wanneer ze Buma en Sena ervoor betalen maar dit klopt niet. Betaal je hen, dan betaal je voor de openbaarmakingsrechten, maar er zijn ook nog synchronisatierechten. Deze rechten gelden wanneer je muziek gebruikt voor video’s. 

Welke muziek kun je dan wel gebruiken?

Hoe je dan wel aan de juiste muziek komt voor onder je video? Dat kan op verschillende manieren. Wil je muziek van andere mensen gebruiken, dan moet je hier eerst toestemming voor krijgen. Het bewijs hiervan moet je dan vervolgens uploaden voordat je de muziek ook daadwerkelijk kunt gebruiken. 

YouTube heeft ook zijn eigen dienst waarin er kosteloos rechten vrije muziek wordt aangeboden. Dit kun je vinden in de Audio Library. Alle nummers die in deze lijst staan mag je gewoon gebruiken. De rechthebbende zal dan advertenties laten zien voordat jouw video begint, om zo inkomsten binnen te halen. Op de overzichtspagina van Audio Library kun je de muziek beluisteren, zoeken op genre en kijken bij de meest populaire nummers. Heb je er eentje gevonden die voldoet aan je wensen? Dan kun je het nummer direct downloaden en onder je video plaatsen.

Muzieksites met rechten vrije muziek

YouTube is natuurlijk niet de enige die rechten vrije muziek aanbiedt, er zijn namelijk ook heel veel andere websites te vinden waar je terecht kan. Ze hebben ook lang niet allemaal hetzelfde genre, wat handig is wanneer je bijvoorbeeld een spannend muziekje zoekt. Bekende namen hierin zijn Audionautix, AudioJungle en EpidemicSound. Vooral bij de eerste zal je veel nummers tegenkomen die je ook al in andere YouTube video’s hebt gehoord. Ben je juist op zoek naar een nummer die je nog niet overal hoort, dan zou je wat dieper moeten graven. 

Waar je ook op zoek gaat naar rechten vrije muziek, het is belangrijk dat je altijd alles goed doorleest. Sommige nummers zijn namelijk niet bedoeld voor commercieel gebruik. Daarnaast moet je ook altijd goed naar de licentie kijken die bij het nummer zit, en nakijken of die licentie geschikt is voor het gebruik op YouTube. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *