Toepassingen van de zon

Al sinds het bestaan van de mens wordt de zon voor van alles gebruikt. Naast de invloed die de zon heeft op onze planeet en deze bewoonbaar maakt, maken mensen ook vaak gewoon praktisch gebruik van de zon. Ik denk hierbij aan dingen als het drogen van gewassen kleding, of het aangeven van de tijd met zonnewijzers. In recentere periodes wordt de zon ook steeds vaker slim toegepast met moderne technologie. De relatief nieuwe zonnepanelen bijvoorbeeld, welke in de laatste decennia zijn uitgevonden. Maar dit niet alleen: ook verwarming met gebruik van water is steeds populairder. Het blauw is niet meer weg te denken van de Nederlandse daken.

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om te investeren in groene energie. Het gaat hier dan altijd om installaties die energie van de zon gebruiken. Het zonnepaneel doet dit bijvoorbeeld door de energie van fotonen om te zetten naar elektriciteit. Zonnepanelen installeren kan niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de eigenaar. Gemiddeld heeft iemand zijn investering in zonnepanelen al na 7 jaar terug verdiend. Verder verminder je natuurlijk je afhankelijkheid van vervuilende kolencentrales voor je stroomgebruik.

Ook iets wat je steeds vaker op daken ziet liggen zijn zonnecollectoren. Deze zijn ontworpen voor het verwarmen van water. De zon staat op de buizen waar het water in staat en verwarmt deze. Met nog eventueel wat bijverwarming met gas kan het water makkelijk op de juiste temperatuur worden gebracht. Hiermee kunnen dus stookkosten worden bespaard en wordt het douchen een stukje goedkoper. Als er al gas nodig is voor het verwarmen is dit aanzienlijk minder dan wanneer het verwarmen werd gedaan zonder de zonnecollectoren. Hierdoor kan je dus ook weer gebruik maken van onze zon om zo minder broeikasgassen uit te stoten en tegelijkertijd daarmee geld te besparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *