Oud

Thuiswonende ouderen

De bevolking wordt ouder en verkeren vaak in gezonde staat. Volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) staat de derde levensfase van de mensen, de periode tussen de 60 en 80 jaar, controle hebben over het eigen leven centraal. Hierdoor blijven ook steeds meer senioren langer thuis wonen ten opzichte van jaren terug. 

Het toenemend aantal thuiswonende ouderen heeft uiteraard grote gevolgen voor de samenleving. Onder meer het huizentekort en het tekort aan personeel in de thuiszorg wordt gezien als groot probleem voor de samenleving. Hoe wordt het toch haalbaar om ouderen langer thuis te laten wonen?

Huidige situatie

Op dit moment kent Nederland, volgens de ANBO, een tekort van 80.000 seniorenwoningen. Het oplossen van dit probleem zal vele jaren duren. 

Het probleem is ontstaan na 2015, toen vrijwel alle verzorgingshuizen werden afgebroken. Enkel zware gevallen werden nog opgevangen door de verpleeghuizen, waardoor het toenemend aantal thuiswonende senioren een verwacht gevolg was. 

Financiële hulp voor thuiswonenden

Niet iedere senior kan gemakkelijk verblijven in een standaard woning. Om de leefomgeving gangbaar te maken voor senioren zijn er vooraf vaak veel aanpassingen nodig. Om de aanpassingen financieel mogelijk te maken, kunnen ouderen financiële hulp krijgen van de gemeente. Echter zal deze financiële hulp pas ingezet worden indien de bewoner daadwerkelijk hulp nodig heeft. Het preventief aanpassen van de woning zal niet (deels) worden vergoed. 

Kleine aanpassingen, groot verschil

Toch kan het preventief aanpassen van een woning toch financieel haalbaar zijn, indien er kleine, maar verstandige, aanpassingen zullen plaatsvinden. Zo kan het verwijderen van vloerkleden of andere obstakels op de looproute een val voorkomen. Ook bukken kan lastiger worden voor ouderen, waardoor er wordt geadviseerd spullen niet langer meer in lage kastjes op te bergen. 

Grotere aanpassingen, groter verschil

Het plaatsen van betere verlichting, een inloopdouche of een hoger toilet zijn aanpassingen die wel een investering zullen vergen. Echter kunnen deze grotere aanpassingen op langer termijn ook grotere voordelen bieden. 

Onder meer een traplift is een erg populair product geworden. De lift maakt het voor personen die slecht ter been zijn mogelijk om veilig de andere verdieping(en) te bereiken. Trapliften worden bevestigd aan enkele treden van de aanwezige trap, waardoor het interieur van de woning ook niet beschadigd zal worden. 

Verder beschikt vrijwel iedere senior, die slecht ter been is, over een rollator. Aan de hand van een rollator kan het betreffende persoon zich probleemloos voortbewegen door het verkrijgen van extra steun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *