Hoe kies je het juiste verpakkingsmateriaal?

Wie Googelt op verpakkingsmateriaal wordt getrakteerd op pagina na pagina aan verpakkingshops. Aan soorten verpakkingsmateriaal en aanbieders geen gebrek. Aan de ene kant is dat prettig; er valt zo wat te kiezen. Aan de andere kant kun je ook een beetje verdwalen in het talrijke aanbod, helemaal als je nog niet duidelijk weet wat je precies zoekt. Hieronder een aantal tips die je op weg gaan helpen naar passend verpakkingsmateriaal.

Wat verkoop je?

Het juiste verpakkingsmateriaal vinden begint natuurlijk met het kijken naar je productaanbod. Verkoop je producten in een fysieke winkel of op de markt? Dan ben je alleen op zoek naar verpakkingsmateriaal en geen verzendmateriaal. Voor bepaalde producten zijn er specifieke verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan de transparante plastic zakken met kartonnen inleg voor het verkopen van overhemden. Of handige sluitgripzakken voor het verpakken van losse onderdeeltjes. Vaak zijn deze zakjes al voorzien van een ophanggaatje en dat maakt ze gelijk geschikt voor een hangende presentatie. Wil je jouw producten staand verkopen? Dan zijn blokbodemzakken misschien wel wat je zoekt. Het is daarom slim niet alleen te kijken naar een verpakking passend bij je product, maar ook direct naar een verpakking passend bij de presentatie in je winkel of kraam.

Ga je verzenden?

Verkoop je jouw producten vanuit een webshop, dan zul je naast verpakkingsmateriaal ook bijvoorbeeld verzenddozen nodig hebben. Je wilt dat jouw producten zonder schade aankomen bij jouw klanten, dus de kwaliteit van het verpakkingsmateriaal is belangrijk. Meestal worden dozen van golfkarton gebruikt. Let op het gewicht van je producten en belast een verpakkingsdoos niet te zwaar. Om te voorkomen dat producten gaan schuiven tijdens het transport zul je verder opvulmateriaal of bijvoorbeeld tussenschotjes nodig hebben. Meestal vind je materiaal als opvulkussens en opvulchips terug in het assortiment van een verpakkingsleverancier. Ook vind je vaak een koopwijzer op de website van de leverancier. Zo koopwijzer is een handig hulpmiddel om snel de juiste verzendmaterialen te vinden.

Welke uitstraling moet de verpakking hebben?

Een verpakking moet passen bij je product en winkelpresentatie. Daarnaast zijn er andere factoren die meewegen. Denk bijvoorbeeld aan de uitstraling van de verpakking. Sommige materialen geven jouw product een luxere uitstraling. En een blokbodemzak van papier met venster geeft jouw product een andere look dan een plastic blokbodemzak. Kies daarom verpakkingsmateriaal dat past bij jouw productaanbod en de uitstraling die jouw producten wilt meegeven. Door het materiaal van de verpakking te specificeren wordt de zoektocht naar de juiste verpakking ook gelijk ingeperkt. Je kunt jouw keuze verder laten leiden door de duurzaamheid van de verpakking. Verzend je producten? Kijk dan bijvoorbeeld ook eens naar het aanbod tweedehands verpakkingsdozen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *