Diabetes

Goede voeding voor diabeten; 3 tips per diabetes type

Gewoon gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Alcohol en suiker met mate. En voldoende bewegen. Dat zijn de basistips voor iedereen. Wanneer je echter diabetes hebt, dan wil je graag extra goed op je voeding letten. Per diabetes type geven we je drie tips.

Tips voor diabetes type 1

Het is belangrijk om je bloedsuiker onder controle te houden. Naast beweging, stress en slaap, hebben de hoeveelheid koolhydraten en de insuline die je gebruikt, invloed op elkaar. Het is belangrijk om grote schommelingen tussen een te lage bloedsuiker en te hoge bloedsuiker te voorkomen. Ben je op zoek naar hulpmiddelen om bloedsuiker te controleren? Bekijk dan het aanbod op Diabetescentrale.nl.

Veel vezels

Na een maaltijd kan je bloedsuiker snel of langzaam stijgen. Het eten van veel vezels zorgt ervoor dat je bloedsuikergehalte niet te snel stijgt en het zorgt voor een lager cholesterol. Deze vezels vind je in volkorenproducten (volkorenbrood, -pasta en zilvervliesrijst), in groente en fruit, peulvruchten en ongezouten noten.  

Koolhydraten tellen

De hoeveelheid insuline stem je af op de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Dan is het handig als je weet hoeveel je hebt gehad. Tellen dus. Tel hoeveel koolhydraten je gedurende de dag telkens neemt en stem daar je insuline op af. Een diëtist kan daar heel goed bij helpen. 

Geen alcohol

Een glas alcohol verhoogt de kans op een hypo, doordat het je bloedsuikers verlaagt. Het effect is trouwens nog sterker wanneer je het niet bij een maaltijd drinkt. Dan heeft je bloed minder suikers heeft om het verlagende effect van de alcohol op te vangen. 

Tips voor diabetes type 2 

Het verschilt per persoon hoe de hoeveelheden binnen de Schijf van Vijf het best worden toegepast. Wanneer je bijvoorbeeld snel moet afvallen, kan het zijn dat je tijdelijk minder koolhydraten moet eten. Een diëtist weet dit precies.  

Gezond gewicht

Aan de hand van de BMI meter weet je hoe het zit met je gewicht. Als je overgewicht hebt, kan een  klein beetje gewichtsverlies zorgen voor grote verschillen. Een paar procent helpt al voor betere bloedglucosewaarden, een beter cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk. 

Hart, bloedvaten en nieren

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten en chronische nierschade.  Eet daarom voldoende volkorenproducten, groente, fruit, nog en vis. Vermijd te veel verzadigd vet en zout. Dat verhoogt het cholesterol in je bloed en je bloeddruk.  

In beweging 

Door regelmatig te bewegen zorg je ervoor dat cellen beter reageren op insuline. Daarnaast helpt het om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen en overgewicht te voorkomen. Beweeg dagelijks 30 minuten of 60 minuten als je wilt afvallen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *