verwarming

Dit wist je vast nog niet over Infrarood verwarming

Misschien ken je al verschillende toepassingen van infrarood warmte. Het wordt gebruikt om terrassen te verwarmen, in sauna’s en zelfs om pasgeboren dieren warm te houden. Die kunnen dan behaaglijk bijkomen onder een rode lamp. Maar met infrarood warmte kun je nog veel meer doen. We zetten een paar dingen op een rijtje.

Wat is infrarood verwarming?

Laten we allereerst eens kijken wat infrarood warmte eigenlijk is. In de basis is het warmte dat wordt aangestuurd door elektriciteit. Daardoor ontstaat een warme straling die vergelijkbaar is met de straling zoals we die kennen van de zon. Maar dan onzichtbaar, want het is straling uit het niet zichtbare infrarode spectrum.

Dat effect van warmte zie je vooral terug bij infrarood saunacabines. Door de warmte ga je zweten en voer je afvalstoffen af. Tegelijkertijd wordt de bloedsomloop gestimuleerd en ben je lekker gezond bezig.

Vormen van infrarood warmte

Naast sauna’s wordt infrarood ook gebruikt in diverse panelen. Met zulke panelen beleef je wel de warmte maar heb je verder geen last van leidingen. Bovendien bespaart het ruimte omdat je geen radiatoren meer nodig hebt.

Een hele andere toepassing van infrarood is die in spiegels. Je kent het wel. In de badkamer hangt een spiegel, maar zodra je hebt gedoucht is deze volledig beslagen. Je ziet niets meer. Met een infrarood spiegel heb je daar geen last van. Het beeld blijft helder doordat de spiegel verwarmd is. Handig en een stuk sneller dan wanneer je moet wachten tot de damp weer is weggetrokken.

Voordelen van infrarood verwarming

We hadden het net al even gezegd. Een van de voordelen van infrarood verwarming is dat je geen leidingen nodig hebt. De besturen kan volledige op afstand gebeuren met je telefoon. En zeker net zo belangrijk… je kunt gebruik maken van ventilatie zonder warmte te verliezen. Doordat de lucht minder circuleert, verlies je minder warmte en heb je ook nog eens minder stof. Scheelt ook weer werk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *