Turkije

Bodrum – Jetset voor iedereen aan de Turkse zuidkust

Het Turkse Bodrum ligt zuidwestelijk in Turkije aan de Egeïsche Zee en had altijd al een prachtige haven waar de Turkse jetset graag neerstreek met gigantische jachten. De oude vissers kern heeft nog steeds iets exclusiefs als badplaats maar wordt de laatste jaren ook overspoeld door vakantiegangers met een iets bescheidener beurs. Dat de badplaats een eigen vliegveld heeft, helpt daarbij. Eigenlijk heeft de middelgrote badplaats nu van alles wat, een zekere chique en een relaxte sfeer. Het nabije toeristenoord Gümbet groeit langzaam maar zeker aan de vissers kern vast.

Grieken, Perzen en christelijke ridders

Bodrum bestond al ver voor de zeilers en strandgangers ernaar toe trokken. De stad heeft een respectabele leeftijd van liefst dertig eeuwen. De Grieken stichtten de stad waarna de Perzen het stokje overnamen. In het centrum getuigen de fundamenten van het Mausoleum van Halicarnassus daarvan. Het is een van de wereldwonderen van de antieke wereld. Dat was niet relevant voor de ridderorde van de Johannieters. Zij sleepten stenen uit het mausoleum naar hun Petrusburcht om die te versterken. De burcht verkeert overigens nog in optima forma en is een landmark. Met binnen een paar aardige musea.

Shop ‘till you drop in Bodrum

Bodrum is een relatief kleine maar wel heel leuke winkelstad. Kleding, sieraden, kunstnijverheid, de kraampjes liggen er vol mee. De bazaar bulkt van de grote merknamen maar het gaat wel om namaakartikelen. De geringe prijsjes zeggen genoeg. Afdingen is een Turkse traditie en die kun je ook beter inzetten als je iets wilt kopen. Anders betaal je echt te veel. Wil je alle winkels graag dicht bij elkaar? Dan doet Oasis de deuren voor je open. Deze overdekte shopping mall telt meer dan 200 winkels. Afdingen is hier veel moeilijker dan bij de kraampjes van de binnenstad. Nog een winkelcentrum, wel wat kleiner, vind je bij de prachtige jachthaven. De focus ligt hier op vrij luxe kledingmerken.

Proost of eh… serefe!

Islam en alcohol is altijd een dingetje. Niet aan de Turkse zuidkust. In het uitgaansleven wordt hier menig glas geheven. Voor een avondje stappen ben je wel geld kwijt maar het is niet echt duur. Behalve natuurlijk bij de jachthaven en op een aantal exclusieve plekjes. Wil je met beperkt budget het avondleven instappen? Probeer dan eens het centrum van buurplaats Gümbet, zo’n drie kilometer van de jachthaven af.

Bodrum cultureel bekeken

Zonnen, eten, drinken, uitgaan en de winkeltjes afstruinen. Hoort daar nog iets bij op vakantie? Jazeker: bekijks! Wat is er voor aardigs te zien en te beleven in de Turkse badplaats en havenstad? Of eigenlijk moeten we zeggen: havendorp. Hier de top zeven om naar uit te kijken:

• Mausoleum van Halicarnassus (Perzische graftombe)

• Grieks theater (heuvel van Goktepe)

• Aquapark Dedeman (ooit het grootste waterpark van heel Turkije)

• Petrusburcht (op een schiereiland voor de haven, middeleeuwse stronghold)

• Markt van Turgutreis (20 km westelijk van de badplaats)

• Zeki Müren museum (leuk als je van de bekende Turkse zanger Müren houdt)

• De drijvende discotheek Catamaran Club Bodrum (dansen ‘op’ het water)

27vakantiedagen.nl – Turkije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *