Wat is webshop software en waar moet ik op letten?

Indien u serieus overweegt om uw eigen online winkel te beginnen, dan is het noodzakelijk om de beste webshop software te gebruiken. Webshop software is een platform dat u de capaciteit biedt om uw producten online te verkopen en uw webwinkel te beheren. Door middel van dit systeem heeft u ook de controle over het ontwerp en de uitstraling van uw webshop.

Er bestaan in principe twee soorten webwinkelsoftware: open-source en Software as a Service (SaaS). Bij SaaS bezit u de webshop niet, maar huurt u de dienst. U maakt gebruik van de functies van het platform zonder eigenaar te zijn. Bij open-source software is het gratis en kunt u direct aan de slag met het bouwen en programmeren van uw webwinkel.

De keuze tussen SaaS en open-source hangt af van uw technische vaardigheden en die van de persoon die de webshop bouwt. Als u technisch onderlegd bent, is open-source geschikt. Als u minder technische kennis heeft, is SaaS handiger. Hieronder belichten we de voor- en nadelen van beide opties.

Voordelen en nadelen van SaaS software:

  • SaaS is geschikt voor minder ervaren programmeurs.
  • U hoeft geen tijd te besteden aan programmeren zoals bij open-source.
  • SaaS biedt geïntegreerde systemen zoals iDEAL en PostNL.
  • Data wordt beveiligd in de cloud bij SaaS.
  • U betaalt een maandelijks bedrag voor gebruik en ondersteuning.

Voordelen en nadelen van open-source software:

  • Open-source is ideaal voor technisch onderlegde gebruikers.
  • U heeft meer controle en kunt de webshop naar wens aanpassen.
  • Open-source heeft minder frequente updates dan SaaS.
  • Tijd en expertise zijn nodig om de webshop te bouwen.
  • Magento is een bekend open-source softwareprogramma voor webshops.

Waar moet je op letten bij het kiezen van b2b webshop software?

Bij het selecteren van webshopsoftware voor B2B-doeleinden zijn er naast prijs en keuze tussen SaaS en open-source enkele andere belangrijke overwegingen. Hieronder bespreken we enkele essentiële aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste webwinkelsoftware.

Mobielvriendelijkheid

Aangezien steeds meer webshopbezoekers via mobiele apparaten komen, is het cruciaal dat uw webshop goed functioneert op mobiele schermen. Google hecht steeds meer belang aan de mobiele prestaties van websites, aangezien dit van invloed kan zijn op hoe hoog uw webshop in de zoekresultaten verschijnt. Veel softwarepakketten bieden automatische schaling naar verschillende apparaten (tablet, desktop, mobiel). Controleer of de gekozen software eenvoudige aanpassingen ondersteunt om de gebruikerservaring op elk apparaat te optimaliseren.

SEO-vriendelijkheid

Een zoekmachinevriendelijk softwarepakket is essentieel voor een goede vindbaarheid in zoekmachines. Functionaliteiten zoals het invullen van metatitels, metabeschrijvingen en alternatieve tekst voor afbeeldingen dragen bij aan een hogere positie in zoekresultaten.

Betaalmogelijkheden

Zorg ervoor dat uw webshop diverse betaalmethoden ondersteunt die relevant zijn voor uw klanten. In Nederland is bijvoorbeeld iDEAL een veelgebruikte betaalmethode die vrijwel altijd moet worden aangeboden, ongeacht de gekozen software.

Klantgedrag en betaalwijzen

Houd rekening met de verschillen tussen B2B- en B2C-klanten. B2B-bedrijven doen vaak grotere bestellingen met herhaalde aankopen en voorraadaanvullingen. In tegenstelling tot particuliere klanten is het in de B2B-wereld gebruikelijk om op rekening te kopen of betalingen via creditcard te verrichten. Zorg dat uw software deze opties ondersteunt.

Integraties

Naast uw webshopsoftware maakt u mogelijk gebruik van andere systemen, zoals boekhoudsoftware of e-mailprogramma’s. Het vermogen om deze systemen te integreren wordt steeds belangrijker. Controleer van tevoren of de gekozen webwinkelsoftware compatibel is met uw gewenste systemen.

Offerte-aanvragen

Aangezien B2B-webshopklanten vaak grote aankopen doen, kan het nuttig zijn om een offerteformulier of offerte winkelmand aan uw webshop toe te voegen. Hierdoor kunnen klanten eenvoudig offertes aanvragen voordat ze tot betaling overgaan.

Klantenservice

Een opvallend voordeel van SaaS-software is de ingebouwde klantenservice. Bij de meeste open-source pakketten is deze service niet direct beschikbaar, wat betekent dat u mogelijk externe hulp moet zoeken om uw software up-to-date te houden. Met SaaS-software heeft u meestal toegang tot een toegewijde contactpersoon die u kan helpen bij eventuele problemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *