Waar rekening mee houden bij een oldtimerverzekering afsluiten?

Van zodra je auto over een bepaalde leeftijd beschikt en weet te voldoen aan bepaalde voorwaarden zal je kunnen vaststellen dat je deze kan laten verzekeren als zogenaamde oldtimer. Een oldtimerverzekering afsluiten zorgt ervoor dat je kan rekenen op een aantal zeer interessante voordelen. Het belangrijkste voordeel heeft ongetwijfeld betrekking tot de lagere verzekeringspremie waar je van kan genieten. In vergelijking met een gewone autoverzekering is het afsluiten van een oldtimerverzekering dan ook echt heel wat voordeliger. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan moet je zeker en vast de onderstaande informatie doornemen.

Controleer goed de geldende voorwaarden voor een oldtimerverzekering afsluiten

Een oldtimerverzekering afsluiten voor je auto behoort in de praktijk niet altijd tot de mogelijkheden. Je zal dan ook altijd moeten vaststellen dat er bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn. Om welke voorwaarden het precies gaat is afhankelijk van de verzekeraar in kwestie. Dit geldt bijvoorbeeld voor de vereiste (minimale) leeftijd waar je auto over moet beschikken. Wanneer we hier rekening mee houden kunnen we stellen dat deze moet zijn gelegen tussen de 10 en soms zelfs 30 jaar. Bovendien is het zo dat er ook nog andere voorwaarden van kracht kunnen zijn. Denk hierbij aan:

 • Het gewicht waar de auto maximaal over mag beschikken;
 • Hoeveel kilometer je op jaarbasis gaat rijden;
 • Of je lid bent van de zogenaamde FEHAC of niet;
 • Of je auto dient te beschikken over een bepaald merk of niet;
 • Over welke taxatiewaarde je auto minstens moet beschikken;

Vaak is het zo dat er niet aan alle bovenvermelde voorwaarden tegemoet moet worden gekomen. Voldoe je aan het gros van de voorwaarden? Dan zou het eventueel dus alsnog mogelijk kunnen zijn om je auto als oldtimer te laten verzekeren. Blijkt dat uiteindelijk toch niet tot de mogelijkheden te behoren? Dan is het mogelijks nog interessant om te kiezen voor een youngtimerverzekering.

Wat wanneer een oldtimerverzekering afsluiten net niet lukt?

Bovenstaande zegt het eigenlijk al een beetje, het is best mogelijk dat een oldtimerverzekering afsluiten net niet zal lukken. In dat geval zou je mogelijks nog kunnen kiezen voor het afsluiten van een zogenaamde youngtimerverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze het midden laat op financieel vlak tussen enerzijds de gewone autoverzekering en anderzijds de oldtimerverzekering. Dit betekent dat je nog steeds kan rekenen op een meer voordelige premie in vergelijking met een gewone autoverzekering, maar je iets meer zal betalen dan bij een volwaardige oldtimerverzekering het geval zou zijn. Daar tegenover staat wel dat ook de voorwaarden doorgaans soepeler zijn. Zo is het met een youngtimerverzekering perfect mogelijk om het voertuig in kwestie als daily te gebruiken.

Hoe kan je een oldtimerverzekering afsluiten?

In de basis zijn de mogelijkheden waar je voor een oldtimerverzekering afsluiten op kan rekenen eigenlijk dezelfde als bij een gewone autoverzekering. Dit betekent dat het mogelijk is om een keuze te maken uit drie verschillende opties. Denk hierbij concreet aan:

 1. De WA-verzekering voor oldtimers;
 2. De WA+ beperkt casco verzekering voor oldtimers;
 3. De WA+ volledige cascoverzekering voor oldtimers;

In de basis zijn deze polissen perfect vergelijkbaar met deze van de gewone autoverzekering. Met andere woorden, de WA-verzekering afsluiten zorgt ervoor dat je jouw voertuig kan verzekeren tegen schade die ermee wordt aangebracht tegenover derden. De aanwezigheid van deze enkele dekking zorgt er uiteraard voor dat je kan rekenen op de laagst mogelijke kosten.

De WA+ beperkt cascoverzekering evenals de WA+ volledige cascoverzekering gaan beiden een stapje verder. Voor de eerstgenoemde geldt dat ze ook schade dekt die bijvoorbeeld het gevolg is van een uitgebroken brand of een explosie. Ook natuurgeweld evenals glasschade zijn in dit geval verzekerd. De enige dekking die van belang kan zijn die hierbij nog ontbreekt is de zogenaamde dekking voor zelf veroorzaakte schade. Wanneer je ook hiervan wil kunnen genieten zal je verplicht zijn om te kiezen voor het afsluiten van een WA+ volledige cascoverzekering of een allrisk.

Extra voordelig je oldtimerverzekering afsluiten met deze tips

Eén van de belangrijkste redenen waarom veel mensen voor hun voertuig willen overgaan tot een oldtimerverzekering afsluiten heeft betrekking tot de kostprijs waarover ze beschikt. De premie die wordt aangerekend voor een dergelijke verzekering ligt immers heel wat lager in vergelijking met deze van een volwaardige autoverzekering. Dat is dan ook een zeer belangrijk punt om aandacht aan te schenken. Het kan natuurlijk altijd nog beter. Er zijn dan ook in de praktijk tal van verschillende mogelijkheden voorhanden die de premie van je oldtimerverzekering nog wat meer kunnen drukken. Benieuwd naar wat deze tips nu precies zijn? Je ontdekt ze hieronder.

1.) Je oldtimerverzekering vergelijken is altijd interessant

Wanneer je graag (extra) wil kunnen besparen op je oldtimerverzekering afsluiten zal je kunnen vaststellen dat het altijd de moeite waard is om even een vergelijking uit te voeren. Bij het vergelijken van oldtimerverzekeringen zal je kunnen vaststellen dat deze door heel wat verschillende verzekeraars worden aangeboden. Dat is voor jou als potentiële verzekeringnemer eigenlijk alleen maar interessant. Het gevolg hiervan is namelijk dat er een bepaalde concurrentiële druk is ontstaan die als gevolg heeft dat de prijzen aanzienlijk gedrukt zijn geworden. In ieder geval, wil jij er honderd procent zeker van kunnen zijn dat je kan rekenen op echt voordelige verzekering voor je oldtimer? Dan kan je eigenlijk zo goed als niet rond het uitvoeren van een vergelijking heen.

2.) Kies uitsluitend voor noodzakelijke (aanvullende) dekkingen

Wat een oldtimerverzekering afsluiten betreft zal je op vandaag kunnen vaststellen dat er heel wat verschillende mogelijkheden worden aangeboden. In eerste instantie moet je uiteraard een vergelijking uitvoeren tussen de drie standaard opties. Dit zijn aldus:

 • De WA-verzekering;
 • De beperkt cascoverzekering;
 • De volledige cascoverzekering;

Veel mensen denken dat met bovenstaande keuze de belangrijkste beslissing is gemaakt. Dat is echter niet juist. Daarnaast is het namelijk ook nog zo dat je rekening zal willen houden met de eventuele aanvullende dekkingen waarvan sprake kan zijn bij een oldtimerverzekering. Vaak wordt gesteld dat je een oldtimerverzekering afsluiten zo duur kan maken of je zelf wil. Dat is het gevolg van het grote aantal mogelijke aanvullende dekkingen die je kan afsluiten. Hoe dan ook, zorg er in de praktijk steevast voor dat je enkel en alleen die dekkingen afsluit waar je echt nood aan hebt. Zo kan je heel wat overbodige kosten voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *