VCA examen

Veilig aan het werk, neem dan deel aan een vol VCA examen

Veel werknemers vragen tegenwoordig aan hun werknemers om een VCA certificaat te halen. Ook zie je de vraag naar een VCA certificering steeds vaker terugkomen bij openstaande vacatures. Een ding is dus zeker. Het halen van zo’n certificaat is belangrijk en kan helpen met de kans bij het vinden van de juiste baan, maar wat is het precies voor certificaat?

Wat is een VCA certificering?


VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Het certificaat is vooral in het leven geroepen om de veiligheid van werknemers op de locatie waar zij werken te garanderen. Het certificaat is 10 jaar geldig en geeft dus in wezen aan dat zowel de werknemer als de werkgever van het behaalde certificaat weten wat het precies inhoudt en hoe de veiligheid voor de werknemer ingericht moet worden en dat is vrij belangrijk. Ook is het belangrijk voor een werkgever om dit te hebben omdat hij hiermee laat zien een verstandige werkgever te zijn die precies weet hoe hij zijn werknemers het beste kan beschermen tegen eventuele gevaren. Ook is een certificaat als deze belangrijk om ongevallen te voorkomen. Bedrijfsongevallen komen helaas nog heel veel voor en dat is ontzettend beangstigend. Voor de werknemer kan dit betekenen dat hij blijvend letsel heeft en voor de werkgever kan het betekenen dat hij een hoop geld moet betalen omdat hij niet heeft opgelet.

vol VCA examen of B-VCA


De opleidingen worden onder gedeeld in twee categorieën. De VOL-VCA examen en de B-VCA examen. VOL staat voor Veiligheid operationeel leidinggevende en de B in B-VCA staat voor basisopleiding. Bij de basisopleiding krijg je dus alles te leren wat te maken heeft met de basisveiligheid van de werkgever en de werknemer. De VOL-VCA is vooral bedoelt voor de operationeel leidinggevenden om te kunnen zien wat er precies belangrijk is qua de veiligheid van het personeel wat werkzaam is binnen het bedrijf. Die laatste is dus vooral bedoelt voor de werkgevers waarbij de andere opleiding vooral bedoelt is voor de werknemers. Een VCA is niet wettelijk verplicht, maar vergroot dus wel de kansen op sollicitanten en het verkrijgen van een baan voor sollicitanten.

Zelf je vol VCA examen halen? Neem dan eens een kijkje op de website.

PIR Isolatie Xl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *