Haartransplantatie

Hoe verloopt het traject ná een haartransplantatie?

De haarimplantatie zit erop. Het eerste resultaat is al een beetje zichtbaar. En dan? Wat moet je doen om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen? Wat moet je überhaupt eigenlijk doen na een haartransplantatie?

Natuurlijk is het vooraf niet precies te zeggen hoe lang het duurt voordat je helemaal bent genezen van de behandeling. Over het algemeen is er na één week nauwelijks nog iets zichtbaar van de ingreep. Dus dat is prettig, voor jezelf en voor de buitenwereld. Toch is het wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Je hebt zelf namelijk invloed op de herstelperiode en (deels ook) op het resultaat.

  1. De uitdaging om niet te krabben


De haarzakjes hebben gemiddeld zo’n 10 dagen nodig om vast te groeien. Daarom is belangrijk om even geen zware lichamelijke inspanningen te doen, niet te gaan zwemmen of naar de sauna en vooral niet krabben. Dat laatste kan een uitdaging zijn als er jeuk en korstjes gaan komen, maar een wond geneest nu eenmaal sneller als deze met rust gelaten wordt.

  1. Ook ‘s nachts voorzichtig

Het advies is om ‘s nachts een extra kussen te gebruiken zodat je wat hoger komt te liggen met je hoofd. Het helpt om eventuele zwellingen te beperken. Ook kun je het best op je rug liggen om te slapen. Als je dat normaal niet doet, zal dat even wennen zijn. 

  1. Gezondheid van binnenuit

Verder kun je extra vitamines nemen als ondersteuning. Met vitamine B8 help je bijvoorbeeld de haargroei en de hoofdhuid gezond te houden. Gezonde voeding is natuurlijk altijd belangrijk. Dat betekent ook even geen alcohol drinken, niet roken en geen pittig eten. Door spicy eten kan je lichaam namelijk verstoord raken en dat is niet handig voor het herstel.    

  1. Rust en geduld

Uiteindelijk is het belangrijk om gewoon rust te nemen en een rustig tempo aan te houden. Zorg dat je niet onnodig veel gaat zweten en heb vooral geduld. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar geduld en vertrouwen zijn belangrijk. Dan kun je over een tijdje genieten van een mooie haardos. Dat is het vast wel waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *