vriezer

Een vriezer

Een vriezer kopen is tegenwoordig iets nagenoeg onmisbaars kopen voor elke keuken geworden, het maakt het voor ons veel gemakkelijker om voorraden te bewaren. Trouwens, wie wil er in de zomer zonder een ijsje op het balkon of ijsblokjes in hun drankje?
Moderne diepvriezers zijn er met allerlei extra’s en in vele vormen en kleuren. Ben je het overzicht kwijt, maar ben je op zoek naar een nieuwe vriezer, dan kunnen we je helpen met dit kleine overzicht.

Vriezer – koud, kouder, koudst

Kortom, een vriezer, vaak een vriezer genoemd, is hetzelfde als een koelkast, alleen kouder. Terwijl de temperatuur in de koelkast tussen de 2 en 7 ° C ligt, moet de temperatuur in de vriezer -18 ° C of zelfs lager (****) zijn. Bij de meeste vriezers is de vriestemperatuur standaard ingesteld, bij sommige apparaten is een onafhankelijke, flexibelere regeling mogelijk.
Bevroren voedsel – praktisch, lekker, gezond
Tegenwoordig is het moeilijk om gezinskeukens zonder diepvriezers voor te stellen. Door het voedsel in te vriezen, wordt het langer houdbaar. De natuurlijke biologische processen en chemische reacties in het voedsel worden sterk vertraagd door de lage temperaturen. Dit betekent? Je hoeft het werk maar één keer te doen en een grote pan soep te koken, de rest wordt dan ingevroren in kleinere porties voor later gebruik – en smaakt net zo goed als vers gekookt.
Schokvriezen helpt ons ook om gezond te eten. Vers geoogste groenten worden direct ingevroren, we kopen ze verpakt in de supermarkt. Het verliest tijdens het transport geen belangrijke voedingsstoffen en bevat vaak meer vitamines dan het “verse” product op de markt.
Maar waar moet u op letten als u een nieuwe vriezer wilt kopen?

Voor iedere keuken de juiste vriezer

Het assortiment vriezers is enorm, dus voor iedere keuken en iedere behoefte is er een passend model. Om de juiste vriezer voor u te vinden, dient u de volgende vragen te beantwoorden:
• Moet het een vrijstaande vriezer of een ingebouwde vriezer zijn?
• Hoeveel ruimte heb je nodig?
• Koopt u een koelkast en vriezer afzonderlijk of moet het een koel-vriescombinatie zijn?
• Heeft u extra functies nodig zoals No-Frost, Low-Frost, Fast-Freeze of een ijsblokjesautomaat?
• Hoe belangrijk is energie-efficiëntie voor u?

Vrijstaande vriezer vs. Ingebouwde vriezer

Deze vraag is doorgaans eenvoudig te beantwoorden. Moet je inbouwvriezer in het uniforme keukenfront komen te staan ​​of zet je hem bewust als vrijstaand apparaat neer?
Als er minder ruimte nodig is in de vriezer zijn ook onderbouwvriezers mogelijk, bijna de helft van de versie van een grote inbouwvriezer.
De side-by-side apparaten zijn zeer praktisch en efficiënt: de koelkast staat direct naast de vriezer en u kunt de meest gebruikte etenswaren ergonomisch binnen handbereik plaatsen. Deze apparaten zien er niet alleen geweldig uit, ze maken ook vaak indruk met interessante extra functies, zoals een ijsblokjesdispenser die in de koelkast is geïntegreerd. 

Veel ruimte in de vriezer

De grootte van uw vriezer hangt af van uw benodigde ruimte. Als je veel gekookt voedsel invriest, altijd ijsblokjes klaar wilt hebben voor 20 personen, een hele voorraad diepvriespizza’s hebt of gewoon veel monden te voeden hebt, dan zijn grote vriezers met een inhoud van 300 tot 400 liter ook de moeite waard. Koppels of kleine gezinnen die hun vriezer ook veel gebruiken, kiezen meestal voor diepvriezers met een inhoud van 200 tot 300 liter.
Een enkel huishouden daarentegen komt vaak rond met een kleine vriezer van 100 tot 150 liter of zelfs minder dan 100 liter. In de regel zijn koel-vriescombinaties hier echter beter geschikt, omdat ze meestal energiezuiniger zijn dan twee afzonderlijke apparaten.
Als je veel ruimte nodig hebt of voorbereid wilt zijn op een noodgeval, kun je overwegen om een ​​vriezer te kopen. Klassieke vrieskisten zijn in particuliere huishoudens in Europa uit de mode – ze worden voornamelijk gebruikt in restaurants en winkels. Iedereen die over de juiste ruimte beschikt (bijvoorbeeld in de kelder), is uiterlijk bij een langere stroomuitval tevreden: diepvrieskisten houden diepvriesproducten veel langer ingevroren dan diepvriezers.

No-Frost vriezers & Co.

Een no-frost-functie is zo praktisch dat we hem meteen aanraden. Met no-frost vriezers bespaar je jezelf de tijdrovende taak van het ontdooien van je vriezer. IJskrabben behoort tot het verleden.
Hoe het werkt? Omdat het voedsel wordt ingevroren met koude lucht, wordt condensatie en daarmee de vorming van een ijslaag voorkomen.
Sommige fabrikanten bieden ook diepvriezers aan met “Low Frost” of “Frost Less”. Dit zijn meestal kleine aanpassingen voor betere prestaties, gemakkelijker en sneller ontdooien, lager stroomverbruik en minder ijsvorming in de vriezer. De financiële besparingen voor “No Frost” zijn meestal erg klein.
Moderne diepvriezers zijn voorzien van een apart vriesvak. Met deze snelvriesfunctie kunnen etenswaren snel worden ingevroren zonder dat oudere ingevroren etenswaren worden blootgesteld aan het risico op ontdooien. Met deze technologie gaan bijzonder weinig vitamines verloren en behoudt het voer zijn frisse kleur. Het snelvriesvak wordt meestal bovenaan geplaatst. Bij een bepaalde temperatuur in het interieur schakelt de snelvriesfunctie zichzelf aan of uit zodat deze alleen actief is als het echt nodig is.

Energiezuinige diepvriezers

Ook al is een A +++ vriezer iets duurder dan het A + apparaat, toch is het kopen van zo veel mogelijk energiebesparende keukenapparatuur tegenwoordig vanzelfsprekend. (We willen niet eens apparaten met energieklasse B of C noemen.)
Je kunt ook veel energie besparen als je je vriezer en koelkast slim plaatst. Vriezers mogen niet naast apparaten die warmte afgeven, zoals kachels of kachels, of in direct zonlicht worden geplaatst. Zorg er ook voor dat je altijd voldoende lucht naar de muur laat zodat de warmte goed kan afvoeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *