De dagwaarde auto, wat moet je erover weten?

De dagwaarde auto, wat moet je erover weten?

Wanneer we het hebben over de waarde van een voertuig is het zo dat we daarbij een onderscheid maken tussen twee verschillende soorten waardes. In eerste instantie is er de zogenaamde nieuwwaarde. Dit is de prijs die je zou moeten betalen wanneer je het voertuig in kwestie nieuw zou kopen. Daarnaast bestaat er echter ook nog zoiets als de dagwaarde auto. Dat is de waarde die een voertuig op een bepaald ogenblik heeft rekening houdende met de specifieke kenmerken waarover ze beschikt. Denk hierbij niet alleen aan de leeftijd, maar ook aan bijvoorbeeld de staat van het voertuig en het aantal kilometers. In ieder geval, wil je alles te weten komen over de dagwaarde? Dan is verder blijven lezen zeker en vast een interessante keuze. 

Hoe wordt de dagwaarde auto berekend? 

De dagwaarde auto kan in de praktijk op verschillende manieren worden berekend. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk om ervoor te kiezen om de berekening zelf uit te voeren. Hiervoor dien je rekening te houden met de nieuwprijs van het voertuig waar vervolgens verschillende zaken van afgetrokken dienen te worden. Denk op dit vlak meer concreet aan de onderstaande:

  • De leeftijd waar het voertuig in kwestie over beschikt;
  • Het aantal kilometers die ze reeds heeft gereden; 
  • De opties evenals de accessoires waarmee het voertuig is uitgerust; 

Al deze verschillende zaken zullen net als het merk en het type van het voertuig een niet onbelangrijke invloed uitoefenen. Wil je liever niet zelf aan de slag gaan met het uitvoeren van een dergelijke berekening? Dan is het ook altijd mogelijk om dit uit te besteden aan bijvoorbeeld een garage. Ook een garage kan deze waarde immers perfect voor jou berekenen. 

Waarom is de dagwaarde auto berekenen zo belangrijk? 

Het bereken van je dagwaarde auto kan in verschillende situaties een goed idee zijn. In eerste instantie is het zo dat je een ongeval gehad kan hebben met je auto. Wanneer dat het geval is geweest is het mogelijk dat je aanspraak zal willen kunnen maken op een bepaalde uitbetaling vanuit de verzekeraar. Een dergelijke uitbetaling zal altijd gebeuren aan de hand van de dagwaarde waar het voertuig in kwestie over beschikt. Hier moet dus zeker rekening mee worden gehouden. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat het ook belangrijk is om je bewust te zijn van de dagwaarde auto op het ogenblik dat je van plan bent om je voertuig te gaan verkopen. Ook dit spreekt voor zich. 

Wees je altijd bewust van de actuele waarde van je voertuig 

Op het eerste zicht lijkt het niet zo belangrijk om op de hoogte te zijn van de dagwaarde auto waarvan sprake is. Dit althans tot op het ogenblik dat je bijvoorbeeld een ongeval hebt of dat je geconfronteerd wordt met een andere situatie waarin je bewust zijn van de dagwaarde van je voertuig van belang is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geval waarin je van plan bent om je voertuig te gaan verkopen. In ieder geval heeft de informatie op deze pagina je ongetwijfeld duidelijk gemaakt op welke verschillende manieren het mogelijk is om de dagwaarde van je voertuig te kunnen berekenen. Op deze manier kunnen heel wat vervelende verrassingen voorkomen worden. Het spreekt immers voor zich dat niemand diens voertuig onder de werkelijke waarde wil verkopen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *