3 tips voor het oversluiten van je hypotheek

Stond de hypotheekrente hoog op het moment dat je een hypotheek afsloot? Dan baal je mogelijk flink. De laatste jaren is de hypotheekrente namelijk behoorlijk gedaald. Inmiddels zit de rente weliswaar weer in de lift, maar hij ligt mogelijk nog aanzienlijk lager dan de rente die jij betaalt. Wie wil profiteren van de huidige hypotheekrente, kan ervoor kiezen om zijn hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Besluit dit niet van het ene op het andere moment, want een hypotheek herfinancieren is lang niet altijd interessant. Overweeg je om jouw hypotheek over te sluiten? Dan komen de onderstaande 3 tips vast en zeker van pas.

1. Vergelijk de huidige situatie met jouw hypotheek

Voordat je überhaupt besluit om een hypotheek over te sluiten, raden wij je aan om de huidige situatie te vergelijken met jouw hypotheek. Wanneer je de voorwaarden van jouw huidige hypotheek gevonden hebt, ga je waarschijnlijk al snel op zoek naar de hoogte van de rente. Logisch, want hierdoor kun je snel zien of oversluiten de moeite waard is. Zit er slechts een klein verschil tussen de huidige rente en de rente die je nu betaalt? Dan kost oversluiten je waarschijnlijk meer dan het je oplevert. Wanneer het verschil groot is, kan het goed zijn dat je veel geld bespaart door jouw hypotheek bij een andere bank onder te brengen.

2. Bereken hoeveel oversluiten je kost

Blijkt uit de vergelijking die je gemaakt hebt dat je nu een lagere rente betaalt dan toen je jouw hypotheek afsloot? Dan denk je mogelijk dat een hypotheek oversluiten interessant is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het herfinancieren van een hypotheek brengt namelijk ook kosten met zich mee. Je kunt namelijk niet om een notaris en hypotheekadviseur heen als je de lening onder wilt brengen bij een ander bank. Daarnaast krijg je ook nog te maken met taxatiekosten.

De kans is groot dat je nog (veel) meer kosten maakt bij het oversluiten van jouw hypotheek. Een bank kan je namelijk een oversluitboete opleggen als je de lening aflost voordat de rentevaste periode verlopen is. De geldverstrekker loopt hierdoor geld mis en dat wordt gecompenseerd door middel van een oversluitboete. Hoe langer de rentevaste periode nog loopt, des te hoger de boete uitvalt. Het hypotheekbedrag heeft overigens ook invloed op de hoogte van de boete.

3. Neem een professional in de armen

Zoals je hierboven al kon lezen, heeft een hypotheek oversluiten behoorlijk wat voeten in de aarde. Ga je zelf een berekening maken? Zorg er dan voor dat je alle kosten die bij oversluiten komen kijken ook meeneemt. Wanneer je iets vergeet, is herfinancieren mogelijk een stuk minder interessant dan het aanvankelijk leek. Wil je voorkomen dat je voor dergelijke verrassingen komt te staan? Dan biedt hypotheekadvies in Zaandam uitkomst. Je laat de situatie dan bekijken door een hypotheekadviseur. Hij kan je precies vertellen of het herfinancieren van je hypotheek interessant is. Bovendien kan hij de lening direct oversluiten naar een andere bank, zodat je zelf niets hoeft te regelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *